J.D. Power: Výroba aut v Severní Americe letos výrazně stoupne

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Westlake Village (USA) 22. listopadu (ČTK) - Výroba automobilů v Severní Americe se v letošním roce zvýší o 38 procent na 11,8 milionu vozů z loňských 8,5 milionu. Vyplývá to z prognózy, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost J.D. Power and Associates. V příštím roce by měla výroba podle této prognózy stoupnout o sedm procent na 12,6 milionu vozů.

Společnost J.D. Power rovněž potvrdila, že letos ve Spojených státech očekává prodej 11,5 milionu vozů. Odhad prodeje pro příští rok nicméně mírně zhoršila na 12,8 milionu vozů z dříve předpokládaných 12,9 milionu. V loňském roce se prodej aut v USA v důsledku hospodářské a finanční krize propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let.

"Není jasné, jak opatrní budou spotřebitelé v roce 2011, protože se očekává, že nezaměstnanost zůstane nad devíti procenty a přetrvá negativní vliv trhu bydlení na ekonomiku," uvedl analytik Jeff Schuster z firmy J.D. Power. "Ačkoli jsme prognózu pro rok 2011 mírně snížili, existují známky toho, že optimismus spotřebitelů roste," dodal.

Největší americká automobilka General Motors v loňském roce prošla bankrotovým režimem. V rámci rozsáhlé restrukturalizace prodala některé značky a přeměnila se v menší podnik, který má pružněji reagovat na požadavky zákazníků. Bankrotovému režimu se loni nevyhnula ani další americká automobilka Chrysler.

GM se minulý týden po více než roce vrátila na burzu. Firma získala prodejem svých akcií 20,1 miliardy dolarů (přes 360 miliard Kč). Její primární nabídka akcií (IPO) se tak stala největší v historii Spojených států.

"Spotřebitelská důvěra se nyní stabilizuje a spotřebitelé začínají věřit, že máme nejhorší za sebou," uvedl začátkem měsíce viceprezident GM pro prodej v USA Don Johnson. Dodal, že ekonomika vykazuje "známky stabilního oživení", což by podle něj mělo být dobrou známkou pro automobilový průmysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK