Dozorčí rada ČEZ má nové složení, předsedou zůstal Říman

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Mimořádná valná hromada energetické společnosti ČEZ dnes rozhodla o novém personálním složení dozorčí rady. Rada bude mít tři členy za ODS a tři za TOP 09. Věci veřejné a ČSSD budou mít po jednom zástupci. Čtyři zbývající místa připadají na zástupce zaměstnanců a jejich obsazení se měnit nebude. Předsedou dozorčí rady zůstává Martin Říman (ODS). ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Nově jsou za ODS ve dvanáctičlenné dozorčí radě předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka a ekonom Lubomír Lízal. TOP 09 bude zastupovat Zdeněk Hrubý, který je členem dozorčí rady ČEZ od roku 2003, a Ivo Faltýn, poradce pro penzijní reformu na ministerstvu práce a sociálních věcí. Věci veřejné bude zastupovat vrchní ředitel pro ekonomiku na ministerstvu dopravy Lukáš Hampl. Opoziční sociální demokraté si za svého zástupce zvolili Jana Kohouta, bývalého ministra zahraničí ve vládě Jana Fischera.

Dozorčí rada schválila nedávnou kooptaci předsedy dozorčí rady a šéfa premiérových poradců Martina Římana (v radě za ODS) a místopředsedy Eduarda Janoty (za TOP 09). Říman s Janotou jsou členy dozorčí rady ČEZ od srpna.

Valná hromada z dozorčí rady odvolala Jana Demjanoviče, Zdeňka Trojana, Miloše Kebrdleho a Petra Kalaše.

Podle premiéra Petra Nečase, jehož vyjádření zveřejnily Hospodářské noviny, je důležité, aby nad činností ČEZ dohlíželi pro vládu spolehliví lidé.

Říman byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Mirka Topolánka mezi lety 2006 a 2009. V 90. letech působil jako ministr dopravy a spojů. Od roku 1991 je členem ODS a nyní šéfuje premiérovým poradcům.

Janota byl více než rok ministrem financí v nestranické vládě Jana Fischera. Od roku 1992 vykonával funkci ředitele odboru státního rozpočtu ministerstva financí. Mezi lety 2001 až 2006 byl prvním náměstkem ministra financí.

Podle serveru Týden.cz bude odměna pro Římana 105.000 korun za měsíc plus životní kapitálové pojištění. Janota má ve smlouvě zveřejněné na stránkách ČEZ měsíční odměnu 84.000 korun a rovněž pojištění. Členům dozorčí rady přísluší i podíly na tantiémách, pokud jsou odsouhlaseny valnou hromadou.

Stát v ČEZ drží zhruba 70 procent. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy Kč dividendu téměř 20 miliard korun. Letos ČEZ předpokládá kvůli nižším cenám elektřiny zisk kolem 47 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK