Koruna zahájila týden jen s minimálními změnami kurzu

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Koruna začala nový týden jen s minimálními změnami proti pátečnímu závěru. Kolem 10:15 se obchodovala k euru o haléř silnější na 24,68 Kč/EUR. K dolaru se posunula těsně pod 18 Kč na 17,98 Kč/USD, a proti pátku si tak polepšila o osm haléřů. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Česká měna posiluje spolu s regionem. "Také zlotý s forintem dnes lehce získávají díky lepšímu vztahu investorů k riziku, který sledujeme na hlavních trzích," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Lepší náladu podle něj přinesla irská žádost o mezinárodní pomoc, která snížila nervozitu obchodníků investujících do dluhopisů problémových členů eurozóny. "Irské téma je začátkem týdne stále v centru pozornosti. Trhy se mohou případně zaměřit i na Portugalsko, které není v o mnoho lepší kondici. Na programu dnes nejsou žádná důležitá data, která by mohla pozornost nasměrovat jinam," upozornil Vlk.

Ministři financí eurozóny v neděli souhlasili s finanční pomocí pro Irsko, které se musí vypořádat s problémy vlastních bank. Podle irského premiéra Briana Cowena bude částka nižší než 100 miliard eur, tedy zhruba 2,5 bilionu korun.

Reakce na podporu schválenou pro Irsko byla podle Vlka znát i na kurzu eura vůči dolaru, evropská měna posílila z pátečních 1,3645 až na 1,3763 USD/EUR. Později však euro část růstu smazalo, kolem 10:15 se obchodovalo na úrovni 1,3750 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK