Juncker: První část peněz mohou Irové dostat již v lednu

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. listopadu (zpravodaj ČTK) - Irsko by mohlo první část finanční pomoci získat již v lednu příštího roku. Novinářům to dnes řekl šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Konkrétní částku neupřesnil, podle odhadů by se ale celková pomoc měla pohybovat mezi 80 až 90 miliardami eur (až 2,2 bilionu Kč).

"Domníváme se, že zásilka prvních peněz by se mohla uskutečnit v lednu," řekl Juncker. Podle něj nejspíš nehrozí, že by se současná krize v Irsku šířila i do dalších zemí eurozóny.

EU čeká s oznámením konkrétní výše pomoci až na konec listopadu. Tehdy již budou známé dopady rozpočtových škrtů, které irská vláda představí poprvé v úterý v parlamentu. Zatím není jasné, zda se ministři financí Evropské unie sejdou ještě tento týden, nebo až příští. Nedá se ani vyloučit, že pomoc schválí až na pravidelném zasedání, které se uskuteční 7. prosince.

Irsko, jehož rozpočtový deficit rekordně vzrostl v důsledku nákladné sanace bank, v neděli oficiálně požádalo EU o finanční pomoc a ministři financí eurozóny žádost schválili. Irové dostanou peníze od Mezinárodního měnového fondu, ale zejména ze stabilizačního fondu pro eurozónu (EFSF), kam se země eura letos po vyřešení řecké dluhové krize zavázaly vložit 440 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK