Irské banky podle tisku potřebují od EU a MMF až 40 miliard eur

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Dublin 22. listopadu (ČTK) - Irské banky potřebují v rámci záchranného balíku od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu na svou rekapitalizaci 30 až 40 miliard eur (až 987 miliard Kč). Německému listu Die Welt to sdělili unijní diplomaté, podle nichž to řekli na nedělní schůzce ministrů financí eurozóny činitelé Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF. Šéf irského regulačního úřadu však prohlásil, že irské banky zřejmě nový kapitál v podstatě nepotřebují a pomoc pro ně by byla spíše preventivním krokem k uklidnění trhů.

Ministři financí v neděli v principu schválili žádost Irska o finanční pomoc, o jejíž podmínkách se bude vyjednávat tento týden v Dublinu. Podle odhadů by se celková pomoc měla pohybovat mezi 80 až 90 miliardami eur (až 2,2 bilionu Kč). Šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker dnes uvedl, že Irsko by mohlo první část finanční pomoci získat již v lednu příštího roku.

Irsko zvažuje možnost, že by se irské banky "překapitalizovaly", to znamená, že by dostaly více finanční podpory, než skutečně potřebují. Tím by se zmírnily obavy z dalších ztrát v budoucnu, což by přispělo ke stabilizaci na finančních trzích, uvedl dnes šéf irského úřadu pro dohled nad finančním sektorem Matthew Elderfield. Dodal, že poslední údaje o úvěrových ztrátách naznačují, že irské banky mají nyní kapitálu přiměřeně.

Irsko se před dvěma lety za eskalace globální finanční krize zavázalo za všechny vklady a dluhy irských bank a teď musí za toto rozhodnutí platit desítky miliard eur. Irská vláda odhadla v září rozpočtové náklady na očištění bank od ztrát z rozsáhlého objemu nesplácených úvěrů pro realitní sektor na nejméně 45 miliard eur. Rozpočtový deficit Irska má letos kvůli sanaci bank dosáhnout rekordních 32 procent hrubého domácího produktu.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK