Ropa zastavila růst, optimismus kolem pomoci Irsku slábne

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes zastavily ranní růst, který byl reakcí na všeobecný optimismus kolem pomoci Irsku. Trh si mnohem víc všímá širších problémů, s nimiž se eurozóna potýká a spekuluje, zda pomoc Irsku neotvírá dveře pomoc dalším zemím, v první řadě Portugalsku.

Kolem 15:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 81,70 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena snížila asi o čtvrt dolaru. Během rána přitom byla vysoko nad 82 dolary. Severomořská ropa Brent si ale mírné zisky udržela a pohybovala se nad 84 dolary.

Irsko v neděli požádalo eurozónu a Mezinárodní měnový fond o pomoc s řešením dluhů a pomoc byla ještě týž den přislíbena. V jaké výši bude pomoc poskytnuta ale zatím nebylo dohodnuto, záležet bude hlavně na tom, jaký Irsko navrhne úsporný plán. Předpokládá se, že pomoc bude činit 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč).

"Tento týden bylo důležité sledovat, zda záchranný plán zastaví řetězové riziko, které se může šířit do dalších zemí eurozóny, které se potýkají se špatným stavem veřejných financí," poznamenali analytici finančního ústavu Mizuho Corporate Bank.

Komoditní trhy ale sledují i zpřísňování měnové politiky v Číně, která zvyšuje povinné minimální rezervy ve snaze omezit růst inflace. Analytici se domnívají, že snaha Pekingu zpřísnit měnovou politiku by mohla vyústit zvýšením úrokových sazeb.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 84,49 84,34 New York - Nymex WTI leden 81,73 81,98

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK