Tyson Foods vytvořil po ztrátě celoroční zisk 780 milionů USD

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Springdale 22. listopadu (ČTK) - Jeden z největších zpracovatelů masa na světě, americký koncern Tyson Foods, vytvořil za uplynulý fiskální rok čistý zisk 780 milionů dolarů (14,1 miliardy Kč). Podnik dnes připomněl, že za předchozí rok vykázal kvůli krizi ztrátu 547 milionů. Tržby za 12 měsíců do 2. října skupině vzrostly na 28,43 miliardy dolarů z 26,7 miliardy před rokem.

Tyson Foods se vrátil do zisku také v posledním čtvrtletí roku, a to díky vyšším cenám a nárůstu prodeje vepřového a zpracovaných potravin. Výsledky naznačují, že podnik má za sebou pokles celého odvětví, který způsobily vyšší výrobní náklady s poklesem poptávky.

Za čtvrté čtvrtletí tak Tyson Foods vytvořil zisk 213 milionů dolarů, když mu před rokem vznikla čtvrtletní ztráta 457 milionů. V přepočtu na akcii bez mimořádných příjmů a výdajů dosáhl výsledek 64 centů na akcii, zatímco analytici podle Thomson Reuters očekávali 56 centů. Čtvrtletní tržby vzrostly o tři procenta na 7,44 miliardy dolarů.

"Jsme teprve v půli prvního čtvrtletí našeho fiskálního roku 2011 a ukazuje se, že to bude silné čtvrtletí a další dobrý rok," uvedl ve zprávě prezident a generální ředitel podniku Donnie Smith. Koncern předpokládá, že v příštím roce zvýší produkci kuřecího, hovězího, vepřového i krůtího masa a chystá se zvýšit i vývoz, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK