Portugalsko odmítá úvahy, že bude žádat o finanční pomoc

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 22. listopadu (ČTK) - Portugalský premiér José Sócrates dnes odmítl úvahy, že jeho země bude své problémy se zadlužením řešit žádostí o finanční pomoc, jako to učinilo Irsko. Podle něj k takovému kroku není důvod. Na finančních trzích nicméně sílí spekulace, že po Řecku a Irsku je na řadě právě Portugalsko.

"Naše země žádnou pomoc nepotřebuje," řekl premiér tamní rozhlasové stanici TSF. "Potřebujeme dělat to, co je nezbytné, tedy schválit rozpočet a pokračovat v úsilí (snížit deficit veřejných financí)," řekl portugalský premiér.

Sócrates doufá, že finanční trhy se zklidní, když Irsko požádalo o mezinárodní pomoc a hned se mu dostalo příslibu, že pomoc bude poskytnuta. Zatím není jisté, v jaké výši pomoc bude, nejčastěji se hovoří o částce od 80 do 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč). Její přesná výše bude dohodnuta do konce listopadu.

Portugalsko je vnímáno jako nejslabší článek eurozóny po Řecku a Irsku. Kvůli vysokému zadlužené hospodářství Portugalska podle analytiků poroste velmi slabě, a to ještě několik let. Navíc jak se postupně připravuje pomoc Irsku, trh pravděpodobně stočí pozornost právě na Portugalsko a jeho problémy se zadlužením.

Ačkoli Sócrates ubezpečuje, že Portugalsko žádnou pomoc nepotřebuje, trh jeho slova vnímá skepticky. Stejně totiž hovořili i představitelé Irska. Ti ještě před týdnem tvrdili, že o žádnou pomoc není nutné žádat, protože si Irové pomohou sami. Tato slova vzala za své o víkendu, kdy vývoj nabral obrat o 180 stupňů a Dublin žádost o pomoc nakonec přeložil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK