NWR by mělo za Bogdanku nabídnout prémii 50 pct, tvrdí její šéf

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Za získání polské společnosti Bogdanka by těžební podnik NWR musel nabídnout navrch prémii ve výši 30 až 50 procent celkové ceny. Podle serveru Patria.cz to uvedl šéf Bogdanky Miroslaw Taras. NWR za jednu akcii Bogdanky nabídlo 100,75 zlotého (zhruba 627 Kč), celkem by tak za společnost zaplatilo 3,4 miliardy zlotých (asi 21,3 mld. Kč). Vedení Bogdanky i její akcionáři před časem tuto nabídku odmítli jako příliš nízkou.

"Hodnota Bogdanky je výrazně vyšší. Nabídka NWR vůbec nezohledňuje růstové prospekty firmy a prémii za získání kontroly, která se ve vyspělém světě běžně pohybuje v rozmezí 30 až 50 procent. Nevidím tedy důvod, proč by tomu u naší společnosti mělo být jinak," citovala Patria Tarase.

Podle NWR je její nabídka slušná, různí představitelé této společnosti dali už několikrát najevo, že ji měnit nebudou. Akcie Bogdanky letos podle Patrie posílily o 51 procent a aktuálně obchodují na úrovni 107-108 zlotých/akcii.

"Na stávající ceně je snaha o získání většiny v Bogdance odsouzena k neúspěchu, akcionáři své podíly neprodají," uvedl Taras.

Nabídka NWR na převzetí většiny akcií Bogdanky vyprší 29. listopadu. Podle finančního ředitele NWR Marka Jelínka je reálné, že firma nakonec Bogdanku získá, protože akcionáři většinou rozhodují o prodeji až těsně před vypršením termínu nabídky.

Podle Tarase nejsou nyní úvahy o spojení Bogdanky s NWR či s firmou Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW), která má o Bogdanku také zájem, prioritou. "I uvažované spojení s JSW je během na dlouhou trať a zřejmě nerealistické," uvedl Taras.

Bogdanka měla ve třetím čtvrtletí čistý zisk 85,5 milionu zlotých (asi 535 milionů Kč). Firma za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Spojení s Bogdankou by z ní udělalo jednu z hlavních těžařských firem ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK