Náklady na pojištění irských dluhopisů znovu prudce rostou

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. listopadu (ČTK) - Náklady na pojištění irských dluhopisů proti nesplacení se dnes odpoledne znovu vydaly prudce vzhůru. Zatímco ráno ve všeobecném optimismu kolem pomoci Irsku ještě klesaly, později se nálada na trhu změnila kvůli postoji irské opozice. V nervozitě z dalšího vývoje tak vzhůru zamířily i ceny pojištění dluhopisů řecké, portugalské a španělské vlády. Ukazují to data společnosti Markit.

Cena pětiletých úvěrových swapů, což je klíčový nástroj zajištění proti nesplacení dluhopisů, v případě irských papírů vystoupila až na 530 bodů. To znamená, že na pojištění investice v objemu deset milionů eur je třeba vynaložit 530.000 eur ročně. Ještě ráno cena swapů klesala a dostala se na 470 bodů. Proti ranním hodnotám tedy pojištění proti nesplacení zdražilo o téměř 13 procent.

"V Irsku panuje naprostá politická nestabilita," poznamenal analytik společnosti Markit Gavan Nolan. "V Irsku nastal obrat, jakmile se všechny ty zprávy dostaly ven. Pak to ovlivnilo celý trh," dodal.

Irsko v neděli požádalo eurozónu a Mezinárodní měnový fond o zahraniční pomoc. Ta jim byla ještě týž den přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč).

Situaci ale nyní komplikuje vývoj na irské politické scéně. Jeden koaliční partner vyzval k vypsání voleb a dva nezávislí členové parlamentu, kteří hlasují s vládou, nyní hrozí, že vláda na jejich podporu spoléhat nemá. K okamžitému vypsání nových voleb vyzvala i hlavní opoziční strana Fine Gael. Vláda přitom musí dokončit plán úsporných opatření a dál pracovat na stabilizaci veřejných financí.

Spolu se swapy na irské dluhopisy ale rostou i ceny swapů na dluhopisy dalších vlád zemí na periferii eurozóny. V případě řeckých papírů se cena swapů dokonce vyšplhala až na 1000 bodů, na pojištění investice deset milionů eur už je tedy nutné vynaložit milion eur ročně. Portugalské swapy zdražily na 460 bodů a španělské na 281 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK