Euro kvůli obavám o zadlužení zemí eurozóny klesá

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. listopadu (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích oslabuje a propadlo se až pod 1,36 USD. Původní optimismus z pomoci pro Irsko rychle slábne a investoři se obávají dluhových problémů v dalších zemích eurozóny.

V 17:30 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,79 procenta na 1,3606 USD, když předtím se propadlo až na 1,3593 USD. Naopak krátce po zprávě, že EU a MMF poskytnou pomoc Irsku stouplo až na týdenní maximum 1,3786 USD. K jenu euro kleslo o 0,8 procenta na 113,57 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, činil 83,48 JPY.

Irsko, jehož rozpočtový deficit rekordně vzrostl v důsledku nákladné sanace bank, v neděli oficiálně požádalo EU o finanční pomoc a ministři financí eurozóny žádost schválili. Podle odhadů by se celková pomoc měla pohybovat mezi 80 až 90 miliardami eur (až 2,2 bilionu Kč). Irové dostanou peníze od Mezinárodního měnového fondu, ale zejména ze stabilizačního fondu pro eurozónu (EFSF), kam se země eura letos po vyřešení řecké dluhové krize zavázaly vložit 440 miliard eur.

Mnoho investorů se domnívá, že balíček pomoci pro Irsko nebude efektivní z dlouhodobého hlediska. Navíc ve vzduchu stále visí obavy o další země eurozóny, v čele s Portugalskem a Španělskem. "Trh je skeptický, protože jsou zde stále fiskální problémy Portugalska a Španělska. Investoři nejsou v tuto chvíli pevně rozhodnuti o euru a vidím, že tato nejistota bude přetrvávat do konce roku," uvedla analytička Rabobank Jane Foleyová.

Obchodníci upozorňují, že objem obchodů je dnes velmi nízký. Důvodem jsou státní svátky v tomto týdnu. V úterý bude kvůli svátku přerušeno obchodování v Japonsku a ve čtvrtek v USA, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK