Americké akciové trhy šly dopoledne v New Yorku oběma směry

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy šly dopoledne v New Yorku oběma směry. Investoři se obávají, že žádost Irska o finanční pomoc od sousedních států nebude poslední takovou pomocí, které je v Evropě zapotřebí.

Index Dow Jones v poledne newyorského času oslabil o tři čtvrtě procenta na 11.122,2 bodu. Index Nasdaq Composite se zvýšil na 2519,5 bodu, a připsal si tak téměř desetinu procenta.

Irsko se dostalo do finanční krize kvůli obřím ztrátám ve třech jeho zestátněných bankách. Země proto v sobotu oficiálně požádala sousední státy, aby jí pomohly. Balík financí od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu zřejmě dosáhne stovky miliard dolarů.

Irský požadavek nejprve vyslal akcie evropských firem vzhůru. Odpoledne ale už měl index 50 titulů blue chips ze zemí eurozóny ztrátu 0,7 procenta.

Evropská unie se musí pustit do záchrany jednoho z členů eurozóny již podruhé. V květnu slíbila unie spolu s MMF, že Řecku poskytnou 140 miliard dolarů, aby země nespadla kvůli vysokým dluhům do platební neschopnosti.

Žádostí Irska přitom otázky kolem kondice eurozóny nekončí. Výrazné zatížení dluhy provází i Španělsko, Portugalsko a Itálii. Investoři se proto obávají, že i tyto státy budou potřebovat pomoc, napsala agentura AP. Polední indexy jsou z Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK