Netflix zvýšil ceny a své zaměření přesouvá k předplatnému videa

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Gatos (USA) 22. listopadu (ČTK) - Americká služba Netflix zvýšila ceny některých svých nabídek. Podnik dnes také oznámil, že své zaměření přesouvá od rozesílání DVD disků k předplatnému internetového videa, protože se čím dál více jeho klientů vydává na web za sledováním filmů a televizních pořadů.

S rychlým internetovým připojením, které se v domácnostech stává standardem, a s různým zařízením, které napojuje televizory s vysokým rozlišením obrazu na internet, se podle Netflixu stává streaming videa běžnou věcí.

Podnik nedávno uvedl, že více jeho uživatelů se již dívá na předplacené video než na filmy na discích DVD. Vedle streamingu videa funguje Netflix také jako zásilková půjčovna DVD a disků Blu-ray. Dnes uvedl, že v nynějším čtvrtletí utratí více za licence ke zprostředkovanému videu než za nákup DVD.

Vyšší ceny ale podle některých analytiků firmu připraví o statisíce zákazníků. "Nárůst lidí, kteří vůbec nechtějí disky, se vyrovná počtem těch, kteří odejdou kvůli vyšším cenám," uvedl analytik Wedbush Securities Michael Pachter.

Netflix oznámil, že jeho předplatné na neomezený balík filmů a televizních pořadů se zásilkami po jednom DVD zvyšuje o dolar za měsíc na 9,99 dolaru. Ceny dalších programů, které umožňují zaslat více DVD najednou, podnik zvýšil také.

Nynější členové zaregistrují zvýšení cen od ledna, zatímco pro nové členy již budou platit vyšší ceny nyní. Netflix má v v USA a Kanadě přes 16 milionů členů a v říjnu předpověděl, že mu do konce roku přibude 2,1 až 2,9 milionu dalších klientů. Do příštího roku by tak Netflix vstoupil s 19 miliony předplatitelů a rozsah jeho služby se za dva roky zdvojnásobil.

Netflix také zavedl nabídku pouze streamingu za měsíční poplatek 7,99 dolaru. "Jsme teď především společností pro streaming videa," shrnul novou strategii spoluzakladatel a generální ředitel Netflixu Reed Hastings. Akcie podniku dnes vzrostly o 7,4 procenta nad 185 dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK