Schäuble: Eurozóna by mohla dát na pomoc Irsku asi 50 miliard eur

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. listopadu (ČTK) - Země eurozóny by mohly na pomoc Irsku přispět částkou zhruba 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu Kč). Podle zdrojů z německého parlamentu to odhaduje německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Finanční pomoc Irsku byla dohodnuta v neděli, konkrétní výše pomoci ale teprve bude stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč).

Zdroje také sdělily, že kancléřka Angela Merkelová doporučila, aby každá země eurozóny, která se ocitne v problémech, své potíže včas pojmenovala a začala řešit.

K pomoci, kterou má Irsko od neděle přislíbenou, vedle eurozóny přispěje také Mezinárodní měnový fond. Finanční pomoc ale Irům nabídla také Velká Británie, která chce k tomuto účelu vyčlenit kolem sedmi miliard liber (asi 202 miliard Kč). Irsko by se ale mohlo spolehnout i na pomoc Švédska, jehož premiér ji nepřímo nabídnul už minulou sobotu.

Přestože má Irsko slíbenou pomoc, finanční trhy to příliš neuklidnilo. Náklady na pojištění irských dluhopisů proti nesplacení se tak opět zvyšují a spolu s nimi i náklady na pojištění dluhopisů vlád Portugalska a Španělska. O těchto dvou zemích, především o Portugalsku, se hovoří jako o dalších kandidátech na záchranu.

Vývoj v Irsku pozorně sledují i mezinárodní ratingové agentury. Zástupci Moody's Investors Service uvedli, že hlavní rating Irska patrně sníží o několik stupňů. Ratingová známka je důležitým vodítkem pro investory, kteří podle ratingu hodnotí rizikovost dané země. Čím nižší je rating, tím více se zpravidla zvyšují náklady na obsluhu dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK