Křetínský: EPH je jedním ze dvou zájemců o Steag

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Český Energetický a průmyslový holding (EPH) je jedním ze dvou subjektů, mezi nimiž se německý koncern Evonik rozhoduje, komu prodá většinový podíl ve své energetické divizi Steag. V diskusním pořadu Velký byznys zpravodajské televize Z1 to dnes řekl spolumajitel EPH Daniel Křetínský. O tom, kdo Steag, který je pátým největším producentem elektřiny v Německu, získá, se má podle něho rozhodnout do konce letošního roku.

Křetínský připustil, že EPH je zároveň stále ve hře také o polskou elektrárenskou společnost Enea. "Jsme ještě daleko od procesu, kdy budeme naše šance v rámci procesu Eney hodnotit jako malé. Naopak se snažíme o to, abychom v nejbližších dnech mohli být považováni za ještě významnějšího hráče v tomto tendru," uvedl Křetínský. Dalšími zájemci o polskou firmu jsou francouzská EdF a polská společnost Kulczyk Holding.

Kromě německého a polského trhu je podle Křetínského slov pro EPH zajímavý také trh v sousedním Slovensku.

Podle německého ekonomického deníku Financial Times Deutschland (FTD) Evonik nabízí v první fázi 51 procent akcií Steagu. V příštích třech až pěti letech plánuje odprodat i zbytek svého podílu. Konkurentem EPH v zájmu o Steag je konsorcium městských služeb z Porýní, uvedl rovněž německý tisk

"Je naším vysokým zájmem tuto transakci dokončit," uvedl dnes na Z1 Křetinský k zájmu českého holdingu o Steag. Zamýšlená kupní cena je podle něj výrazně nižší než 60 miliard korun. "Disponujeme částkou, která násobně převyšuje akviziční hodnotu podílu ve Steagu, který se v tuto chvíli nabízí ke koupi," dodal.

Steag je podle vlastních údajů pátým největším producentem elektřiny v Německu. Vedle tamních uhelných elektráren vlastní elektrárny v Turecku a Kolumbii. Původně se o něj ucházelo pět subjektů. Podle zdrojů listu Rheinische Post ale německá firma Remondis, turecký rodinný holding Park i indický energetický koncern Hinduja ze soutěže už vypadly.

Cena státního podílu v polské společnosti Enea se odhaduje na 5,6 miliardy zlotých (35,2 miliardy korun), jeho budoucí majitel ale bude muset podat nabídku ke koupi všech akcií elektrárenské skupiny. Enea je jednou ze čtyř elektrárenských skupin v Polsku, působí v severozápadní části země, má 15procentní podíl na prodeji elektrické energie na polském trhu. Patří jí například elektrárna v Kozienicích, která je největším takovým zařízením na spalování černého uhlí v Polsku.

EPH zahrnuje více než 20 podniků působících v oblasti výroby elektřiny a tepla, obchodu s elektřinou nebo například energetických montáží. Mezi největší akvizice holdingu patří společná investice s českou energetickou firmou ČEZ do německých hnědouhelných dolů Mibrag. Celková hodnota transakce dosáhla 404 milionů eur (asi 10,79 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK