Americké akcie v pondělí mírně oslabily, euro kleslo

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pondělí mírně oslabily. Bankovní společnosti byly zasaženy přetrvávajícími obavami ohledně dluhových problémů v Evropě. Technologický sektor však posílil díky čipovým firmám. Euro kvůli finančním potížím v Irsku kleslo vůči dolaru.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,22 procenta na 11.178,58 bodu a širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,16 procenta na 1197,84 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite však stoupl o 0,55 procenta na 2532,02 bodu.

Irsko se o víkendu dohodlo na finanční pomoci od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Tuto dohodu však zastínily neshody v irské vládní koalici. Investoři se obávají, že dluhová krize by se mohla rozšířit do dalších částí Evropy, což by mohlo přinést ztráty některým americkým bankám.

"Všechno to přetrvávající znepokojení pochází z Evropy a tamní dluhové situace," uvedl analytik Tom Schrader ze společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets.

Na devizovém trhu euro oslabovalo kvůli obavám ohledně toho, jakým způsobem bude finanční pomoc pro Irsko realizována. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,4 procenta na 1,3622 USD, napsala agentura Reuters.

"Je těžké si představit, jak Irsko dosáhne hospodářského růstu potřebného ke splacení dluhů, a to zejména vzhledem k politické nejistotě, které čelí," řekl analytik Matthew Strauss ze společnosti RBC Capital Markets.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK