MMF vyzval eurozónu k reformám na oživení růstu a produktivity

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. listopadu (ČTK) - Země eurozóny by měly přistoupit ke "komplexním" reformám", které by oživily zaostávající hospodářský růst, zlepšily využívání pracovních sil a posílily nízkou produktivitu. Uvedl to v pondělí v pracovní zprávě Mezinárodní měnový fond. Reformy by také podle fondu měly být lépe koordinovány na úrovni Evropské unie.

MMF konstatoval, že země eura ztratily od finanční krize v roce 2008 z hlediska hrubého domácího produktu na hlavu na Spojené státy 2,5 procentního bodu a stěží držely krok s Japonskem, kde byla ekonomická recese hlubší. Zpráva fondu přišla ve chvíli, kdy se EU snaží zabránit šíření dluhové krize v eurozóně, která se nyní soustředí na Irsko.

"V době po krizi je nutné podpořit ekonomický růst, aby se nezaměstnanost nestala dlouhodobým problémem, a pracovat na návratu k udržitelnému stavu veřejných financí," uvádí zpráva.

MMF s ohledem na to, že každá země eurozóny je jiná, konstatoval, že země jižní Evropy se musí zaměřit zejména na zlepšení klesající konkurenceschopnosti. Země evropského "jádra" kolem Německa by zase měly podpořit vyšší zapojení lidí do pracovní síly a více otevřít své trhy služeb.

Podle fondu byly reformy v eurozóně úspěšnější, když se organizovaly ústředními evropskými orgány, než když se na jednotlivé země pouze vyvíjel tlak ostatních. "Na úroveň eurozóny by se mělo převést více reformních pravomocí a jednotlivé země by měly být ochotny ke změnám své politiky," uvedl fond.

Změny by podle fondu měly zahrnovat důraznější mechanismus dohledu nad fiskální a strukturální politikou členských zemí. Pravidla pro transfery financí by se měla upravit tak, aby odměňovala reformní země a trestala ty, které zaostávají. Ústřední by se podle fondu mělo také více snažit, aby země náležitě uplatňovaly vyhlášená pravidla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK