Hewlett-Packard zvýšil čtvrtletní zisk a zlepšil výhled

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 23. listopadu (ČTK) - Největší světový výrobce osobních počítačů Hewlett-Packard zvýšil ve čtvrtém finančním čtvrtletí čistý zisk meziročně o pět procent na 2,54 miliardy dolarů (46 miliard Kč), protože výdaje podniků kompenzovaly slabou spotřebitelskou poptávku. Oznámila to v noci na dnešek firma. Zlepšila rovněž výhled pro nový finanční rok, který začal v listopadu.

Čtvrtletní tržby společnosti stouply o osm procent na 33,28 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je odhadovali na 32,75 miliardy. Velké podniky nyní uvolňují finanční prostředky, které v době hospodářské krize držely stranou jako rezervu, a investují je do modernizace technologického vybavení.

Spotřebitelská poptávka po počítačích však zůstává pod tlakem kvůli obavám z nezaměstnanosti. Vládní úřady ve Spojených státech i dalších zemích navíc omezují výdaje, aby zlepšily stav veřejných financí.

Na tiskové konferenci k čtvrtletním výsledkům poprvé vystoupil nový generální ředitel společnosti Léo Apotheker. Ten v čele podniku vystřídal Marka Hurda, jenž byl nucen odejít počátkem srpna. Bývalá obchodní partnerka firmy asi dva měsíce předtím Hurda obvinila ze sexuálního obtěžování, které se však nepotvrdilo. Vyšetřování ale odhalilo nesrovnalosti v účtech.

Apotheker na konferenci vyjádřil důvěru ve vyhlídky firmy Hewlett-Packard. "Byl solidní. Udělal přesně to, co bylo zapotřebí," řekl k jeho vystoupení analytik Brian Marshall ze společnosti Gleacher & Co.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK