Indická automobilka Mahindra koupí korejského rivala Ssangyong

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 23. listopadu (ČTK) - Indická automobilka Mahindra & Mahindra se dohodla na převzetí ztrátového jihokorejského konkurenta Ssangyong Motor za 522,5 miliardy wonů (8,4 miliardy Kč). Oznámily to dnes firmy. Očekává se, že transakce bude dokončena v březnu příštího roku.

Mahindra chce podle agentury AP prostřednictvím této akvizice posílit svou pozici v oblasti sportovně-užitkových automobilů. Firma Ssangyong začátkem loňského roku vstoupila do režimu bankrotové ochrany před věřiteli.

Mahindra v rámci dohody získá v korejském podniku 70procentní podíl. Většinovým vlastníkem Ssangyongu byla v minulosti největší čínská automobilka SAIC Motor, tak však o kontrolu nad podnikem přišla během bankrotového procesu.

"Podpis (dohody o převzetí) se očekával. Otázkou je, zda bude Mahindra do Ssangyongu investovat a pomůže tomuto jihokorejskému podniku uvést na trh úspěšné nové modelové řady," uvedl jeden z analytiků společnosti NH Investment & Securities.

Ssanyong vyrábí sportovně-užitkové vozy Rexton a Kyron a luxusní sedany Chairman. Firmy vyváží automobily do Číny, Ruska, Evropy a na Blízký východ, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK