Dolar po přestřelce v Koreji zpevnil, euro kvůli Irsku klesalo

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 23. listopadu (ČTK) - Dolar dnes na asijském devizovém trhu všeobecně rostl, protože investoři se po dělostřelecké přestřelce na Korejském poloostrově uchylovali do bezpečí světové rezervní měny. Euro dál klesalo v obavách z problémů Irska a dalších zadlužených zemí eura. Investoři kvůli politické nejistotě v Dublinu ztratili optimismus, který euro posiloval v pondělí dopoledne v reakci na dohodu o finanční pomoci Irsku.

Euro k dolaru kolem 8. hodiny SEČ oslabilo o 0,4 procenta na 1,3560 USD. Dolar k jenu zpevnil rovněž o 0,4 procenta na 83,65 JPY. Euro proti jenu kleslo na 112,98 JPY z předchozích 113,46 JPY.

Severokorejské dělostřelectvo dnes ostřelovalo jihokorejský ostrov Jon-pchjong v pohraniční oblasti a zranilo tam čtyři vojáky. Jihokorejské dělostřelectvo palbu opětovalo. Vzhledem k vyostřené situaci Soul uvedl svou armádu do stavu nejvyšší pohotovosti.

Incident se odehrál v době, kdy globální finanční trhy zažívají kvůli další dluhové krizi eurozóny nový ústup od rizikovějších aktiv k bezpečí dolaru. Dohoda, podle níž Irsko přijme kvůli své bankovní a rozpočtové krizi pomoc od EU a Mezinárodního měnového fondu, v pondělí dopoledne zvedla euro až na týdenní maximum 1,3786 USD. Na irské politické scéně to však rychle zkomplikovalo situaci, což veškeré zisky smazalo. Trh se nyní ohledně Irska připravuje na dva týdny politického manévrování, což může zhoršovat náladu investorů v dalších ohrožených zemích eura v čele s Portugalskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK