Evropské akcie po incidentu v Koreji klesly na měsíční minimum Aktualizovali jsme bilanci obětí v 1. odstavci, reakci prezident v 2. odstavci a doplnili o background v posledních dvou odstavcích.

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Soul 23. listopadu (ČTK) - Evropské akcie klesly po začátku dnešního obchodování kvůli ostřelování jihokorejského ostrova Severokorejci nejníže za téměř měsíc. K poklesu přispěly i obavy z finančních a politických otřesů v Irsku, které se stalo další obětí dluhové krize eurozóny. Incident již předtím stačil oslabit akcie na některých burzách v Asii.

Hlavní západoevropský index FTSEurofirst 300 klesl v 09:23 SEČ o 0,8 procenta na 1082,09 bodu. Sestoupil tak nejníže od konce října.

V Jižní Koreji klesl hlavní burzovní index o 0,8 procenta, ten však již přestřelku nezachytil. Index termínových kontraktů na korejské akcie KOSPI 200 se později propadl o 2,4 procenta a pokles zaznamenal i kurz wonu a ceny vládních dluhopisů. Akcie na burze v Hongkongu oslabily o 2,7 procenta, což byl jejich nejhlubší procentní ztráta za šest měsíců. Akcie na šanghajské burze klesly o 1,9 procenta. Tokijská burza dnes kvůli svátku neobchodovala.

Jeden jihokorejský voják zahynul a zatím 14 jich utrpělo zranění při dnešním ostřelování jihokorejského pohraničního ostrova severokorejským dělostřelectvem. Jihokorejské ozbrojené síly palbu opětovaly. Vzhledem k vyostřené situaci Soul uvedl svou armádu do stavu nejvyšší pohotovosti.

"Investory zaměstnává směs obav, kde jsou nyní na seznamu nejvýše Korea a Irsko," řekl agentuře Reuters akciový analytik Keith Bowman z firmy Hardgreaves Lansdown. "Asie je chápána jako eminentně růstový region. Trhy tady nechtějí vidět nic, co by jakkoli připomínalo válku," dodal.

Incident se odehrál v době, kdy globální finanční trhy zažívají kvůli další dluhové krizi eurozóny nový odliv investorů od rizikových aktiv jako akcií a komodit. V pondělí trhy dočasně povzbudila nedělní dohoda o finanční pomoci Irsku, pak se však rychle zkomplikovala situace na irské politické scéně. To veškeré zisky smazalo a začaly se objevovat obavy z krizového vývoje v dalších zemích eura, zejména v Poortugalsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK