Index ekonomické aktivity v eurozóně nečekaně vzrostl

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. listopadu (ČTK) - Oživování ekonomiky eurozóny se díky silnému růstu v Německu a Francii v listopadu zrychlilo. Index nákupních manažerů v průmyslu a službách, který bývá prvním měřením celkové ekonomické aktivity, podle dnešní předběžné zprávy firmy Markit nečekaně vzrostl na 55,4 bodu z říjnových 53,8 bodu a dostal se nejvýše od září 2008.

Index sektoru služeb stoupl o téměř dva body na 55,2 bodu a index aktivity ve zpracovatelském průmyslu se zvýšil o 0,9 na 55,5 bodu. Analytici podle agentury Reuters čekali u celkového indexu mírný pokles na 53,6 bodu a podobný vývoj předpovídali i u obou sektorových ukazatelů.

Indexy ekonomické aktivity v eurozóně jsou nyní bezpečně nad hranicí 50 bodů, která je předělem mezi poklesem a růstem. Například index sektoru služeb je nad touto úrovní od loňského srpna.

"Je to především příběh růstové výkonnosti Francie a Německa. Mimo tyto dvě země vidíme jen známky zastavování poklesu a přinejlepším stagnaci," řekl Chris Williamson z firmy Markit, která vede a zpracovává ankety u firem z obou sektorů.

Údaje z Německa ukázaly, že aktivita v průmyslu i službách tento měsíc nad očekávání rostla a sektor služeb expandoval nejrychleji od srpna 2007. Průmyslová aktivita ve Francii byla nejvyšší za posledních deset měsíců.

Index zaměstnanosti vzrostl o téměř dva body na 53 bodů, nejvýše od února 2008. Míra nezaměstnanosti v 16 zemích eura v září vzrostla na 10,1 procenta a ekonomové předpokládají, že bude růst ještě příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK