Majitelé domů: Novela občanského zákoníku je nedostatečná

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Majitelé domů a bytů považují navrhovanou úpravu nájemních vztahů v novele občanského zákoníku za krok správným směrem, avšak nedostatečný. Chybím jim například možnost vypovědět staré nájemní smlouvy bez udání důvodu, kritizují také automatický převod smlouvy na další osoby v domácnosti. Na tiskové konferenci to řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR Tomislav Šimeček.

"Chceme možnost podávat výpovědi bez udání důvodu s dlouhou výpovědní lhůtou, aby měl nájemník možnost se přizpůsobit," uvedl Tomeček. Výpovědní lhůta by podle něj mohla být dva roky.

Problém se týká hlavně smluv ještě z dob socialismu. "My dnes nemůžeme ukončit nájemní vztah, který jsme sami nikdy neuzavřeli," řekl předseda. Vadí mu i povinnost, podle které musejí majitelé automaticky uzavřít smlouvu i s dalšími lidmi v domácnosti, například novou manželkou nebo vnukem nájemníka.

Terčem kritiky sdružení se stala i povinnost majitelů zajišťovat vypovězeným nájemníkům nové bydlení. Podle advokátky Hany Marvanové jde dnes spíše o formalitu, kterou však nájemníci často zneužívají a majitelé tak ztrácejí čas.

Návrh novely občanského zákoníku schválila vláda minulý týden. Nová úprava zákoníku má například pomoci řešit soudní spory o určení nájemného po ukončení regulace nájemného.

Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, budou se moci podle návrhu obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém.

Novela má také omezit přechod nájmu na dědice po smrti nájemníka na dva roky a nájemníci podle novely budou muset nahlašovat více údajů o lidech, kteří s nimi v bytě bydlí navíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK