Maďarská vláda hodlá v únoru představit nová úsporná opatření

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 23. listopadu (ČTK) - Maďarská vláda hodlá v únoru v rámci balíku rozpočtových reforem představit nová úsporná opatření v hodnotě 600 až 800 miliard forintů (zhruba 54 až 72 miliard Kč). Uvedl to dnes tamní ministr hospodářství György Matolcsy.

Reformní balík by měl zahrnovat téměř stovku strukturálních opatření, včetně tříleté reformy systému sociálních příspěvků. "(Strukturální reformy) výrazně zlepší provozní efektivitu rozpočtu a státu," řekl ministr. "Na straně výdajů to přinese úspory v hodnotě 600 až 800 miliard forintů," dodal.

Maďarská vláda již dříve oznámila, že v příštím roce představí nový úsporný plán, teprve nyní však poskytla konkrétnější informace o jeho rozsahu. "Potřebujeme podrobnosti (o těchto úsporných opatřeních). Zatím jsou to zase jenom sliby," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků s cennými papíry.

"Výdajové škrty v takovémto rozsahu by byly ohromnou zprávou a zcela by změnily obraz maďarského rozpočtu," uvedl analytik Gergely Szabo Forian ze společnosti Pioneer Fund Management. Také ale upozornil, že o plánovaných škrtech zatím není známo dost podrobností.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK