Růst slovenské ekonomiky podle MMF letos přesáhne čtyři procenta

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 23. listopadu (ČTK) - Růst slovenské ekonomiky podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) v letošním roce přesáhne čtyři procenta. Fond je tak ve své prognóze optimističtější než ministerstvo financí, které očekává zvýšení hrubého domácího produktu o čtyři procenta.

"Reálný HDP se zvýšil ve druhém čtvrtletí 2010, odrazil se v něm nárůst exportu a zásob. Průmyslová produkce dosáhla předkrizové úrovně a zaměstnanost stoupla po propadu ze začátku krize," uvádějí závěry říjnové mise MMF na Slovensku, které zveřejnilo ministerstvo financí na internetu.

Fond na tento rok předpovídá o čtvrt procentního bodu vyšší schodek veřejných financí než vláda, která očekává deficit 7,84 procenta HDP. Plány zlepšit v nejbližších letech kondici veřejných financí, které představila středopravá vláda premiérky Ivety Radičové (SDKU-DS), považuje fond za přiměřené. Cílem kabinetu je snížit schodek v příštím roce na 4,9 procenta výkonu ekonomiky.

"Toto konsolidační úsilí je prvním krokem na cestě k fiskální udržitelnosti," poznamenal MMF. Ke snížení veřejného schodku má přispět několik opatření, například vyšší spotřební daně a DPH spolu s úsporami státních výdajů. Fond však připomněl, že dosažení budoucích cílů bude náročné, zejména kvůli tlaku na výdaje.

Chystané změny daní a dalších poplatků se podle MMF odrazí v inflaci jen mírně, a to o 0,75 procentního bodu až jeden bod. K nejvýznamnějším změnám, které chce vláda prosadit, patří zvýšení základní sazby daně z přidané hodnoty na 20 z nynějších 19 procent. Na této úrovni pak má sazba DPH zůstat až do snížení veřejného deficitu pod tři procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK