Stavitelé bytů nevylučují zdražení kvůli případným změnám v DPH

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Ceny nového bydlení můžou opět růst, a to nejméně o sedm procent v případě, zvýší-li se snížená sazba daně z přidané hodnoty. Na setkání s novináři to dnes řekl předseda představenstva developerské skupiny Finep Michal Kocián. Zdražení bytů nevylučují v takovém případě ani další velcí stavitelé bytů.

Snížená sazba DPH by se podle představ vlády měla od roku 2012 kvůli chystané důchodové reformě zvýšit ze současných deseti procent až na 17 procent. Pro uskutečnění co nejdůslednější penzijní reformy by si ministr financí Miroslav Kalousek přál jednotnou DPH na úrovni 19 procent.

"Celková cena nových bytů se může zvýšit až o deset procent. V konečné ceně musíme promítnout nejen vyšší sazbu DPH, ale také vyšší náklady na energii a stavební materiály, jinak bychom končili v červených číslech," uvedl šéf Finepu. Podobně to vidí i generální ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec. "Na pokrytí zvýšené DPH ze zisku Ekospolu v dnešní době prostě není prostor, ceny jsou stlačené na minimum," řekl.

Šéf Finepu připouští, že krátkodobě může případné zvýšení daně developerům naopak přihrát víc kupujících. To se stalo před zvýšením snížených sazeb DPH v roce 2007. "Dlouhodobě bychom ale víc preferovali stabilitu. Krátkodobě se prodeje možná zvýší, ale potom bude následovat další propad," poznamenal Kocián z Finepu.

Developerské a stavební firmy v současnosti podle Kociána jednají s ministerstvem pro místní rozvoj o možnostech nové koncepce státní bytové politiky. V době hospodářských potíží totiž podle šéfa Finepu není možné nechávat vše jen na "neviditelné ruce trhu". Developeři se bojí, že horšící se sociální situace domácností může dál podkopat poptávku. Stavitelé by pro podporu bydlení uvítali například právě zachování snížené sazby DPH na byty nebo možnost odpočítávat si splátky hypoték z daní.

Na byty s plochou do 120 metrů čtverečních a rodinné domy do 350 metrů čtverečních se nyní vztahuje snížená sazba DPH ve výši deseti procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK