Poskytnuté hypotéky v Británii klesly nejníže od února 2001

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. listopadu (ČTK) - Poskytnuté hypotéky v Británii klesly nejníže od února 2001 kvůli přetrvávajícímu útlumu na trhu s bydlením, uvedla dnes Britská bankovní asociace (BBA). Opatrnost investorů a snižování vládních výdajů včetně propouštění z úřadů vedly zároveň k poklesu poptávky po nezajištěných úvěrech.

Hrubé hypotéky v říjnu dosáhly 7,6 miliardy liber (220,9 miliardy Kč), což podle asociace představuje meziroční pokles o 16 procent. Hodnota průměrné půjčky na nákup domu ale vzrostla o dvě procenta na 144.900 liber. Čisté půjčky bez splátek se propadly o 43 procent na 1,7 miliardy liber.

BBA dodala, že žádosti o nezajištěné půjčky klesly o 1,7 procenta v porovnání se situací před rokem. Na kreditních kartách ale asociace zaznamenala mírný nárůst.

Nationwide Building Society, třetí největší hypoteční ústav v Británii, předpokládá, že ceny domů budou v příštím roce mírně klesat, protože přibylo nemovitostí na prodej.

Za šest měsíců do konce září podle Nationwide byly splátky hypoték vyšší než nové půjčky o 1,8 miliardy liber. O poklesu žádostí o hypotéky z posledních měsíců a nejistotě spotřebitelů se zmiňují i hypoteční poradci Obligo, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK