MMR už začalo proplácet peníze z 2., 3. a 4. výzvy ROP Jihozápad

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 23. listopadu (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) začalo proplácet peníze na projekty, které získaly dotace z 2., 3. a 4. výzvy regionálního operačního programu ROP Jihozápad. Platby zastavilo počátkem září kvůli policejnímu vyšetřování. ČTK to dnes řekl mluvčí Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Adam Kotalík.

"Včera (v pondělí) bylo na náš účet poukázáno 1,18 miliardy korun, které v příštích dnech začneme proplácet příjemcům, jejichž projekty mají řádně ukončenou kontrolu," řekla vedoucí odboru řízení programu Klára Böhmová. Prvních 32 projektů za 550 milionů korun bude proplaceno během tohoto týdne.

MMR se v září rozhodlo pozdržet převod peněz kvůli policejnímu vyšetřování. Od té doby se intenzivně jednalo mezi zástupci Úřadu regionální rady a ministerstva o uvolnění dotací alespoň na projekty, které nejsou dotčeny šetřením policie.

To začalo počátkem letošního roku kvůli podezřelé 5. výzvě ROP. Kvůli policejnímu vyšetřování se muselo přehodnotit všech 670 projektů, z nichž bylo koncem loňského roku vybráno 177 vítězných. Počátkem listopadu, téměř po roce, výbor regionální rady regionu Jihozápad schválil znovu 140 projektů 5. výzvy. Projekty získají 2,6 miliardy korun. Většina smluv se žadateli se stihne podepsat do konce roku, řekl Ivo Grüner, náměstek plzeňského hejtmana a šéf regionální rady.

Podle něj jsou přehodnocením veškerá pochybení zažehnána a policie už se 5. ani 6. výzvou ROP Jihozápad nezabývá. Projekty 6. výzvy, která měla také roční zpoždění, schválila regionální rada v prvních listopadových dnech a jejich. Seznamy vítězů obou výzev jsou zveřejněny na internetových stránkách. Policie ale stále ještě vyšetřuje některé projekty z 2. a 3. výzvy ROP, v nichž bylo alokováno 7,3 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK