GfK: Spotřebitelská důvěra v Německu dosáhne tříletého maxima

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. listopadu (ČTK) - Spotřebitelská důvěra v Německu dosáhne v prosinci více než tříletého maxima. Uvedla to dnes výzkumná organizace GfK. Její index důvěry pro prosinec stoupl na 5,5 bodu z listopadových 5,1 bodu. Zaznamenal tak již šestý nárůst za sebou a dostal se na nejvyšší úroveň od října 2007.

Údaje jsou příznivým signálem pro předvánoční maloobchodní tržby. Jsou rovněž další známkou toho, že soukromá spotřeba by měla hrát v oživení německé ekonomiky čím dál důležitější roli. Silnější spotřeba by mohla vést rovněž k růstu německého dovozu, napsala agentura Reuters.

"Spotřebitelé očekávají, že německá ekonomika bude i v příštích měsících pokračovat v jasném oživení," uvedl analytik GfK Rolf Bürkl. "Příjmové vyhlídky a ochota utrácet výrazně vzrostly. To umožňuje spotřebě stát se spolehlivější oporou pro ekonomiku," dodal.

Míra nezaměstnanosti v Německu v říjnu klesla na sedm procent ze zářijových 7,2 procenta. Počet nezaměstnaných se meziměsíčně propadl o 86.000 na 2,945 milionu osob, tedy na nejnižší úroveň od října 1992. "Údaje o klesající nezaměstnanosti a rostoucí počet zpráv o budoucím nedostatku kvalifikované pracovní síly posilují naděje zaměstnanců na vyšší příjmy," upozornil Bürkl.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Hospodářský růst v Německu ve třetím čtvrtletí podle očekávání zpomalil na 0,7 procenta z 2,3 procenta v předchozích třech měsících. Oživení největší evropské ekonomiky již ale podle agentury Reuters získalo pevné a široké základy, což naznačuje solidní růst v dalších čtvrtletích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK