Colliers: Praha bude příští rok v hledáčku realitních investorů

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Praha bude v roce 2011 spolu s Moskvou, Bukureští a Kyjevem pravděpodobně patřit ve střední a východní Evropě mezi nejatraktivnější cíle realitních investorů. Nejlákavější je v regionu pro investory do nemovitostí Varšava. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila poradenská společnost Colliers International.

Podle výsledků průzkumu panuje v akvizičních odděleních dotazovaných společností značný optimismus. Více než 60 procent oslovených firem uvedlo, že v příštím roce plánují rozšířit svá realitní portfolia. Dalších 31 procent investorů ponechá svá portfolia na současné úrovni. Škrtat plánuje devět procent investorů.

"Optimismus drtivé většiny světových investorů souvisí s jejich přesvědčením, že úroveň nájmů již na většině trhů dosáhla svého dna. Očekávají, že v příštím roce nájemné znovu poroste. Nejlepší čas na akvizice je pro ně nyní a příští rok," uvedl prezident Colliers pro Asii a Pacifickou oblast James Horne.

Tři čtvrtiny investorů také nečekají takzvané druhé dno hospodářské recese. "Nejoptimističtějšími jsou v tomto ohledu investoři ze západní Evropy, Asie a Latinské Ameriky. Naopak region Středního východu a Afriky je opatrnější - v pozitivní vývoj bez druhého dna věří pouze polovina respondentů," poznamenal Horne.

Zvýšená nákupní aktivita se podle průzkumu Colliers soustředí především na domácích trzích investorů. Na 70 procent respondentů totiž plánuje své akvizice především v mateřských zemích, nakupovat za hranicemi chce 30 procent dotázaných. Ochotu k potenciálním přeshraničním akvizicím vyjádřily především společnosti ze západní Evropy (62 procent) a Asie (73 procent).

Průzkum uskutečnily pobočky Colliers International po celém světě od poloviny srpna do začátku září. Zúčastnilo se ho kolem 200 předních institucionálních a privátních realitních investorů, kteří kontrolují portfolia s hodnotou převyšující 710 miliard dolarů (téměř 13 bilionů Kč). Hlavním cílem průzkumu bylo zjistit očekávání a náladu investorů ohledně vývoje světových trhů komerčních nemovitostí v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK