Následník Setuzy obnoví výrobu biopaliv, píše Euro

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 23. listopadu (ČTK) - V někdejší ústecké Setuze se od prosince obnoví výroba bionafty. Chemička STZ v konkurzu (dříve Setuza) s výrobou přestala letos na jaře, kdy začala mít ekonomické problémy. Nyní její provoz obnoví spřízněná akciová společnost Fame, informoval server Euro.cz. Postupně chceme najet na plný výkon, řekla ČTK mluvčí STZ Marie Logrová.

Společnost Fame vznikla letos v srpnu a podle Eura ji založily skupiny Via Chem a Chemoprojekt. Via Chem je považován za vlastníka STZ i druhé ústecké chemičky Spolchemie. "Vše máme zajištěno. Nákup suroviny i prodej produkce," citoval server člena dozorčí rady Fame Jana Rádla.

Podle Logrové by se provoz na výrobu bionafty měl rozjíždět postupně, ale počítá se s jeho vytížením až na maximální kapacitu, která činí až 100.000 tun ročně.

V areálu na Střekově má STZ i další provozy. "V mezidobí jsme zpracovávali olej pro potravinářské účely," řekla ČTK Logrová. STZ, která je následníkem někdejší Setuzy, se potýká s finančními problémy a od září je v konkurzu, ale zatím stále vyrábí primární tukové suroviny a hygienické prostředky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK