Polská centrální banka nechala úroky na rekordním minimu

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 23. listopadu (ČTK) - Polská centrální banka dnes ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 3,5 procenta. Zachování úroků většina analytiků očekávala, předpokládá se však, že banka v dalších měsících už zahájí přitvrzování měnové politiky.

Míra povinných minimálních rezerv, které komerční banky musejí ukládat u centrální banky, byla ponechána na 3,5 procenta. Na tuto úroveň ji centrální banka zvýšila o půl procentního bodu minulý měsíc.

Polsko je jediným členem Evropské unie, kterému se za globální hospodářské recese let 2008 a 2009 podařilo vyhnout ekonomickému poklesu. Tempo růstu polské ekonomiky v loňském roce zpomalilo na 1,7 procenta z předloňských pěti procent. V letošním třetím čtvrtletí se růst zrychlil na 3,5 procenta ze tří procent v předešlých třech měsících.

Ekonomové vesměs předpokládají, že přitvrzování měnové politiky v Polsku bude muset vzhledem ke zrychlování hospodářského růstu a sílení inflace začít v příštích několika měsících. Meziroční růst spotřebitelských cen v Polsku se v říjnu zrychlil na 2,8 procenta ze zářijových 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK