Evraz chce investovat do závodu v Ostravě stovky milionů korun

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 23. listopadu (ČTK) - Skupina Evraz chce investovat v příštích letech do závodu Vítkovice Steel v Ostravě stovky milionů korun, zejména do výroby plechů. Letos očekává vyrovnaný hospodářský výsledek. Negativně se na něm projevilo několikaměsíční uzavření ocelárny. Novinářům to dnes řekli zástupci firmy, která patří do ruské skupiny Evraz Group.

"S naší investicí v ČR jsme stále velice spokojeni, je to naše vlajková loď v investicích ve střední Evropě. Do našeho podnikání tady investujeme a rádi bychom investovali i do návazných odvětví. Chceme dále pracovat na zlepšování kvality v odvětví plechů," uvedl viceprezident skupiny Evraz Group Pavel Tatjanin, který zhodnotil pětileté období, co ostravský závod ruská skupina vlastní.

Evraz chce, aby byl vítkovický závod co nejvíce konkurenceschopný ve výrobě plechů. Proto bude pokračovat v investicích do výroby těžkých profilů. Jejich roční výrobní kapacitu chce zvýšit ze současných 180.000 na 220.000 tun. Také plánuje vybudování nového ultrazvukového centra na testování jakosti plechů za 150 milionů korun a za stejnou částku nového testovacího centra na většinu výrobků. "To je pro nás důležitý projekt, který nám umožní rychle reagovat na specifické požadavky zákazníků," podotkl Tatjanin. Také pokračuje ekologická investice do odprášení ocelárny za 370 milionů korun, kterou musí firma dokončit do konce roku 2013.

Evraz musel změnit kvůli současné situaci na trhu podnikatelské plány. "Chceme se znovu pustit do výroby plechů pro plynovody, další produktovody, vyrábět materiály na větrné elektrárny, mosty, kotlové plechy. Umožní nám to předvídatelnost cen materiálu, který teď máme nově k dispozici," dodal.

Letos očekává, že ostravský závod skončí s vyrovnaným výsledkem hospodaření. "Myslím, že výnosy pokryjí náklady, což je lepší než v minulém roce, ale není to, co vedení očekávalo," uvedl Tatjanin. Loni firma skončila ve ztrátě zhruba 1,5 miliardy korun, když jí tržby klesly na třetinu, necelých osm miliard. Na letošním hospodářském výsledku se negativně projevilo zejména uzavření ocelárny. Firma musela hradit 80 procent mzdy zaměstnancům ocelárny, kteří zůstávali doma.

"Teď zrovna nevyděláváme, proto nejsme spokojeni. Ale v současné době není mnoho lidí, kteří v ocelářství vydělávají. Musíme počkat, až se trh znovu rozběhne," konstatoval. Podle něho je v současné době evropský trh s ocelí slabý, jedinou výjimkou je Německo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK