Ropa dál zlevňuje, barel WTI se ale drží nad 80 dolary

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v poklesu a dolů je vedle pevnějšího dolaru tlačí i konflikt na Korejském poloostrově. Ten je podle expertů jedním z nejhorších od ukončení korejské války v roce 1953. Hlavní příčinou poklesu cen ropy ale zůstává vývoj na devizových trzích, kde v obavách z šíření dluhové krize z Irska na další země na periferii eurozóny klesá kurz eura.

Krátce před 15:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 82,90 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší o více než jedno procento. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) oslabil v podobném rozsahu na zhruba 80,50 USD.

Severní Korea dnes vypálila několik střel namířených na oblast sporné námořní hranice mezi KLDR a Jižní Koreou. Pchjongjang obvinil z rozpoutání incidentu svého jižního souseda, ten ale pohrozil, že pokud bude KLDR akci opakovat, Soul rázně odpoví.

"Vzhledem k tomu, že hlavní oblast (hospodářského) růstu je v mladých tržních zemích Asie, eskalace napětí mezi Severní a Jižní Koreou není pro trh s ropou pozitivním vývojem," podotkl analytik společnosti Petromatrix Olivier Jakob.

Kurz dolaru po zprávě zrychlil růst, který zahájil už v pondělí v reakci na eskalaci problémů v Irsku. Zvýšil se i zájem o dluhopisy americké vlády, které spolu s dolarem působí jako bezpečný přístav v dobách zvýšené nejistoty. Akcie prakticky na všech hlavních světových trzích oslabují, i když ztráty nejsou nijak dramatické.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 82,86 83,96 New York - Nymex WTI leden 80,52 81,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK