Prodej starších domů v USA v říjnu klesl víc, než se čekalo

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 23. listopadu (ČTK) - Ve Spojených státech se v říjnu v přepočtu na celý rok prodalo jen 4,43 milionu starších domů, což je proti září pokles o 2,2 procenta. Oznámilo to dnes tamní Sdružení realitních kanceláří (NAR). Výsledek je horší, než se čekalo, patrně kvůli přetrvávajícím problémům v ekonomice a zřejmě i kvůli přísnějšímu postoji bank.

Střední cena domu se v říjnu meziročně snížila o 0,9 procenta na 170.500 dolarů (asi 3,1 milionu Kč). Na ceny tlačí slabší zájem kupujících, takže zásoba neprodaných domů zůstává nadprůměrná. Američané kupují domy méně než v minulosti, z velké části proto, že přetrvává vysoká nezaměstnanost. Ta je těsně pod deseti procenty.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že prodej domů v přepočtu na celý rok klesne pouze na 4,49 milionu domů. Přepočet na celý rok znamená, že pokud by tempo prodeje pokračovalo dosavadním tempem, pak by se za celý rok prodalo zmíněných 4,43 milionu domů.

Prodej domů se letos v červenci snížil na nejnižší úroveň za posledních 15 let. V srpnu a září se trh sice nepatrně vzpamatoval, říjen ale přinesl další pokles.

Říjnový prodej byl o 38,9 procenta nižší, než představuje rekord ze září 2005. Tehdy se v ročním přepočtu prodalo 7,25 milionu domů. Realitní trh v USA byl v roce 2005 na vrcholu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK