Zisk bank v USA i počet problémových bank ve čtvrtletí vzrostly

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. listopadu (ČTK) - Zisk amerických bank ve třetím čtvrtletí letošního roku prudce vzrostl na 14,5 miliardy USD (266,7 miliardy Kč) z loňských srovnatelných dvou miliard USD. Meziročně byl vyšší již páté čtvrtletí za sebou. Stoupl však rovněž počet problémových bank, který je nyní nejvyšší od roku 1993. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Federální úřad pro pojištění vkladů (FDIC).

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se zisk bank snížil o 6,9 miliardy USD. Úřad, který dohlíží na sektor komerčních bank v USA, však upozornil, že pokud by Bank of America nemusela ve čtvrtletí zaúčtovat mimořádné odpisy v divize karet v objemu 10,4 miliardy USD, byl by zisk bank nejvyšší za tři roky.

Hospodaření bank nejvíce podpořily nižší rezervy na ztrátové úvěry. Kvůli zlepšení hospodářské situace nemusí již banky dávat stranou tolik peněz na pokrytí případných budoucích ztrát ze špatných úvěrů. Částka, kterou banky ve třetím čtvrtletí daly stranou na pokrytí ztrát ze špatných úvěrů, byla nejnižší od období říjen až prosinec 2007.

Méně dlužníků má také zpoždění se splácením svých úvěrů. Objem úvěrů, u kterých mají dlužníci zpoždění se splácením více než 90 dnů, se již druhé čtvrtletí za sebou snížil. Celková hodnota těchto úvěrů klesla o 2,1 procenta, tedy o 8,3 miliardy USD.

FDIC ale upozornila, že počet tzv. problémových bank stoupl na 860 z 829 v předchozím čtvrtletí. Ocitl se tak nejvýše od března 1993, kdy na seznamu bylo 928 institucí, napsaly agentury AP a Reuters.

Loni úřady v USA uzavřely 140 bank, což byl nejvyšší počet od roku 1992. Od počátku letošního roku již v zemi zkrachovalo 149 bank. V roce 2008 bylo v USA uzavřeno 25 bank a v roce 2007 jen tři. Rekordní byl počet krachů v roce 1989, kdy úřady zavřely 534 bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK