Nizozemský ministr: vystoupení Irska z eurozóny není dobrý nápad

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 23. listopadu (ČTK) - Vystoupení Irska z eurozóny kvůli jeho současné dluhové krizi není dobrý nápad a zřejmě byl jen vyvolal vlnu nežádoucích reakcí. Řekl to dnes nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager. Nic by podle něj neřešil ani rozpad eurozóny a její rozdělení na slabší a silnější část, jak už některé hlasy také navrhovaly.

"Vyhodit Irsko z eurozóny není dobrý nápad, vyvolalo by to sérii nežádoucích reakcí," řekl ministr televizní stanici RTL 7. "Pokud bychom zemím na jihu umožnili devalvaci, uškodilo by to našemu vývozu a naší ekonomice," dodal.

Ministr ale podotkl, že restrukturalizace irských bank se musí dotknout těch, kteří do bank investovali. Stejně tak sama země draze zaplatí za to, že přijme zahraniční pomoc. Částka, která bude na ozdravení bankovního systému Irska nutná, zatím nebyla stanovena, ministr ale řekl, že to pro soukromé investory nebude "žádná jízda zdarma".

"Akcionáři a majitelé podřízených dluhopisů irských bank budou muset při restrukturalizaci krvácet," varoval de Jager. Dublin už sdělil, že reformu svého bankovního sektoru prohloubí. Zrušit se chystá všechny činnosti, které vyhodnotí jako nadbytečné. Podle analytiků nicméně prostor k prodeji aktiv není velký.

De Jager také poznamenal, že Irsko sice musí snížit výdaje, ale pozor si bude muset dát na zvyšování daní. "Možná by bylo lepší zvýšit daň z přidané hodnoty než korporátní daň," řekl ministr. Korporátní daň je nyní v Irsku na 12,5 procenta, což je jedna z nejnižších sazeb v EU. Země se jí ale nechce vzdát.

Irsko požádalo eurozónu a Mezinárodní měnový fond o zahraniční pomoc. Ta byla zemi ještě týž den přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK