MMF: Rozhovory s Irskem postupují rychle; na řadě je vláda

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Dublin 23. listopadu (ČTK) - Rozhovory mezi Irskem a delegací Mezinárodního měnového fondu (MMF) jsou napjaté, ale postupují rychle. Řekl to dnes první náměstek hlavního ředitele MMF John Lipsky. Teď je ale prý na řadě irská vláda, která musí učinit klíčová politická rozhodnutí. S tím MMF Irsku nepomůže, upozornil činitel fondu. Jednání o uvolnění pomoci ohrožuje krize na politické scéně, kde hrozí rozpad vlády.

"Naše práce je tam samozřejmě technické rázu, nikoli politického," řekl Lipsky novinářům v New Yorku. "Rozhodnutí koneckonců musí činit vlády, ne ti, jejichž úkol je jen technický," dodal.

Irsko v neděli požádalo eurozónu a Mezinárodní měnový fond o zahraniční pomoc. Ta byla zemi ještě týž den přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč).

Situaci ale teď značně komplikuje krize na irské politické scéně. Vládní koalice má v parlamentu jen křehkou většinu a vývoj naznačuje, že už se na ni nemůže spoléhat. Opozice a dokonce i jedna koaliční strana požadují, aby premiér Brian Cowen vyvodil z krize osobní důsledky. Irsko tedy zřejmě směřuje k předčasným volbám.

Pokud se politická situace v Irsku zkomplikuje natolik, že nynější vláda bude muset odejít, pak mohou být jednání s MMF a Evropskou unií ohrožena. "Ta jednání postupují docela dobře a poměrně rychle. Jsou velmi intenzivní a je zřejmé, že je zde velký důraz na to, aby všechno postupovalo co možná nejrychleji," řekl Lipsky.

Předseda irské vlády zatím výzvám k odstoupení vzdoruje a říká, že národní zájem si žádá, aby pokračoval v práci a ve středu předložil plán úsporných opatření na příští čtyři roky. Ten má především ukázat, kde jsou Irové ochotni šetřit a jak rychle mohou snížit rozpočtový deficit. Ten má kvůli rozsáhlé sanaci bank letos vystoupit až na 32 procent HDP, což bude v moderních evropských dějinách rekord.

Právě zmíněný čtyřletý plán je ale nutný k tomu, aby mohla jednání o poskytnutí pomoci pokračovat. Lipsky nechtěl spekulovat, jaké dopady bude mít politická krize v Irsku na uvolnění slíbené pomoci. Historie ale podle něj ukazuje, že lídři z různých stran politického spektra jsou schopni se dohodnout i v dobách vysoké nejistoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK