SB: Mladé ekonomiky by se potýkaly s růstem měn i bez kroků USA

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Petrohrad 23. listopadu (ČTK) - Rychle rostoucí mladé ekonomiky by se potýkaly s tlakem na růst svých měn, i kdyby Spojené státy nepřistoupily ke druhé fázi kvantitativního uvolňování měnové politiky. Uvedl to dnes v Petrohradu prezident Světové banky Robert Zoellick. USA se podle něj musí soustředit na snížení rozpočtového deficitu a podporu hospodářského růstu. Zoellick se v Rusku účastní fóra o ochraně tygrů před vyhubením.

Spojené státy zaplavily finanční trhy hotovostí při nákupu svých vládních obligací, který spustily kvůli podpoře domácí ekonomiky. V rozvíjejících se mladých ekonomikách ale zároveň s tím posílily místní měny vůči dolaru a přimělo to některé státy, například Brazílii, přijmout opatření, která růst domácí měny tlumí.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke reagoval minulý týden na protesty proti nákupu obligací prohlášením, že svižnější růst USA je pro oživování světové ekonomiky nezbytný. Odmítl také nařčení, že kroky Fedu oslabují dolar.

Fed má v úmyslu v rámci druhé vlny kvantitativního uvolňování měnové politiky do poloviny příštího roku odkoupit americké státní dluhopisy s delší dobou splatnosti v objemu asi 600 miliard dolarů. Reinvestovat ale bude i výnosy z papírů, které už koupil, takže celkem by mohl odkoupit až 950 miliard dolarů (asi 17,1 bilionu Kč).

Kurz čínského jüanu podle Zoellicka zpevní v dlouhodobém výhledu. Půdu pro to v následujících letech připraví ústup Číny od exportní ekonomiky. "Osobně věřím, že jüan během času zpevní," dodal. Některé státy včetně USA obviňují Čínu, že se snaží uměle oslabovat kurz své měny, aby zvýšila konkurenceschopnost domácích podniků.

Zoellick také věří, že se potíže Irska vyřeší, i když na finančních trzích ještě nějakou dobu přetrvá nejistota, napsala agentura Reuters. Irsko požádalo v neděli eurozónu a Mezinárodní měnový fond o zahraniční pomoc. Ta byla zemi ještě týž den přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK