Euro kvůli obavám z dluhové krize v eurozóně klesá

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. listopadu (ČTK) - Evropská měna na devizových trzích prudce klesá. Investoři se bojí šíření dluhové krize z Irska do dalších slabších zemí eurozóny.

V 18:00 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 1,7 procenta na 1,3388 USD a k jenu oslabilo o 2,23 procenta na 110,93 JPY. Euro od počátku tohoto měsíce ztratilo vůči dolaru zhruba pět procent, když na počátku listopadu stouplo až na nejvyšší hodnotu za devět měsíců. Kurz dolaru vůči jenu se propadl o 0,52 procenta na 82,87 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar stoupl o 1,13 procenta na 79,574 bodu.

Dolar podpořila nejnovější statistika z USA. Americká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí rychleji, než se původně čekalo. Ministerstvo obchodu dnes revidovalo údaj o růstu hrubého domácího produktu na 2,5 procenta z předběžných dvou procent. Prodej starších domů však v říjnu klesl o 2,2 procenta, více, než se čekalo.

Investoři nyní čekají na zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), které se konalo 2. až 3. listopadu. Doufají, že získají lepší představu o rozhodnutí Fedu spustit další kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Irsko v neděli oficiálně požádalo EU o finanční pomoc a ministři financí eurozóny žádost schválili. Podle odhadů by se celková pomoc měla pohybovat mezi 80 až 90 miliardami eur. Mnoho investorů se domnívá, že balíček pomoci pro Irsko nebude efektivní z dlouhodobého hlediska a bojí se o vývoj v dalších zemích eurozóny, v čele s Portugalskem a Španělskem, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK