Akcie v USA dopoledne oslabily kvůli střetu mezi korejskými státy

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. listopadu (ČTK) - Akcie na amerických trzích dopoledne oslabily kvůli nejistotě, kterou vyvolal pohraniční vojenský střet mezi korejskými státy. Nahoru šly i ceny vládních obligací a dolar, protože investoři hledali jistější útočiště pro své peníze.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času (18:00 SEČ) oslaboval o 1,5 procenta na 11.015,1 bodu. Index Nasdaq Composite byl ve stejnou dobu na 2487,5 bodu se ztrátou 1,8 procenta, vyplývá z údajů Yahoo! Finance.

Dělostřelecký útok Severní Koreje na jihokorejské pozice připravil o život nejméně dva jihokorejské vojáky a způsobil zranění 19 dalším lidem. Bílý dům útok ostře odsoudil a Rusko označilo použití síly za nepřijatelné. Čína, která je označována za spojence Severní Koreje, incident neodsoudila, vyzvala ale k udržení míru.

Na akcie dolehla i statistika o prodeji starších domů v USA za říjen. V desátém měsíci se ve Spojených státech podle Sdružení realitních kanceláří (NAR) prodalo v přepočtu na celý rok 4,43 milionu starších domů, což byl proti září pokles o 2,2 procenta a horší výsledek, než se čekalo.

V Evropě akcie klesaly kvůli obavám, že finanční pomoc Irsku nemusí na řešení evropské krize s dluhy stačit. Dluhopisům Portugalska a Španělska pak rostly úroky a Španělsko v reakci rozsah prodeje svých dluhopisů snížilo, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK