Akcie v západní Evropě kvůli Irsku a Koreji výrazně oslabily

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. listopadu (ČTK) - Akcie v západní Evropě dnes pokračovaly v poklesu, který byl ale výraznější než v pondělí. Vedle dluhové krize v Irsku, která byla hlavní příčinou poklesu cen v pondělí, se dnes k důvodům poklesu přidala krize na Korejském poloostrově. Dál klesají hlavně akcie bank, na které doléhají problémy Irska nejvíce.

Panevropský index FTSEurofirst 300 oslabil o 16,74 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 1,53 procenta na hodnotě 1076,71 bodu. To je nejnižší závěr za posledních šest týdnů. Index oslabil už potřetí za sebou. Vedle bank oslabovaly také těžební firmy.

"Záchrana Irska je pro evropské investory nadále zdrojem nejistoty. Zvýšily se obavy z potenciální nákazy dalších zemí," poznamenal analytik společnosti Capital Spreads Angus Campbell.

Investory nyní znervózňuje krize na politické scéně v Irsku, kde hrozí pád vlády a předčasné volby. To by mohlo zkomplikovat jednání, které Irsko vede s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Od nich má slíbenou pomoc. Země ale nejprve musí předložit plán úsporných opatření na příští čtyři roky a sestavit rozpočet na příští rok.

Irsko v neděli požádalo eurozónu a Mezinárodní měnový fond o zahraniční pomoc. Ta byla zemi ještě týž den přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč).

Poskytnutí pomoci ale závisí na schválení rozpočtu, jehož osud je kvůli politické krizi nejasný. Nervozita se tak přelévá i na ostatní země na okraji eurozóny, hlavně na Portugalsko a částečně i na Španělsko. Lisabon ale odmítá, že by se chystal požádat o zahraniční pomoc.

Z bankovních titulů dnes pokračovaly v propadu akcie irských bank. Ústav Bank of Ireland si tak odepsal skoro 25 procent, dál ale klesají také akcie španělských bank. Akcie BBVA tak ztratily 3,9 procenta, akcie Banco Santander zakončily obchodování poklesem o 4,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK