Vláda dnes znovu projedná zákon ohledně prodeje půdy cizincům

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Vláda dnes bude opět jednat o návrhu novely devizového zákona, která má umožnit prodej zemědělské půdy cizincům. Na minulém zasedání kabinet jednání o zákonu přerušil.

Zákaz prodeje si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie s tím, že výjimka skončí v květnu 2011. Dosud podle zákona cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí. Desítky tisíc hektarů české zemědělské půdy však již dnes vlastní zahraniční právnické osoby, které mají v ČR sídlo.

Vláda projedná a s největší pravděpodobností odmítne návrh ČSSD na zavedení progresivního zdanění. Vláda argumentuje tím, že předloha ČSSD není systémová a není v souladu s programovým prohlášením vlády. Ať už se ministři k sociálnědemokratickému návrhu vyjádří jakkoli, rozhodne o jeho osudu parlament. V jeho dolní komoře mají vládní strany většinu.

Nyní platí jednotná daň 15 procent. Podle návrhu ČSSD by lidé s ročními příjmy nad 1,2 milionu korun ročně platili vyšší, a to třicetiprocentní daň.

Kabinet dále projedná novelu zákona o nakládání se surovými diamanty. Cílem je do zákona zapracovat možnost propadnutí nebo zabrání věci i u fyzických osob. Norma zároveň upravuje správní trestání tak, aby odpovídala obecným zásadám i požadavkům vyplývajícím z přepisů EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK