Americké akcie v úterý oslabily kvůli korejskému napětí

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. listopadu (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily kvůli rostoucímu napětí na Korejském poloostrově. K jejich poklesu přispěly rovněž přetrvávající obavy ohledně dluhových problémů v Evropě. Euro zaznamenalo vůči dolaru nejprudší denní pokles od letošního srpna.

Dow Jonesův index se snížil o 1,27 procenta na 11.036,37 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,43 procenta na 1197,84 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,46 procenta na 2494,95 bodu, napsala agentura Reuters.

Mezi Severní a Jižní Koreou v úterý na sporné námořní hranici vypukla rozsáhlá dělostřelba, která si vyžádala smrt dvou jihokorejských vojáků a zranění 18 lidí včetně tří civilistů. Z rozpoutání incidentu obvinila KLDR svého jižního souseda a pohrozila dalšími akcemi. Před tvrdší odvetou varoval i Soul.

Irsko v neděli požádalo eurozónu a Mezinárodní měnový fond o zahraniční pomoc. Ta jim byla ještě týž den přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč).

Na devizovém trhu dolar pokračoval v růstu, protože napětí na Korejském poloostrově snížilo zájem investorů o rizikovější aktiva. Euro bylo naopak pod tlakem kvůli obavám ohledně dluhových problémů v Irsku. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 1,9 procenta na 1,3371 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK