Akcie v Tokiu v reakci na Koreu oslabily, euro mírně zpevnilo

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. listopadu (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes klesaly, a reagovaly tak na eskalaci napětí na Korejském poloostrově. V úterý byla tokijská burza kvůli státnímu svátku zavřena, takže akcie neměly možnost na situaci reagovat. Na devizových trzích se mírně zvýšil kurz eura, které tak smazalo část vysokých ztrát z předchozího dne.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 85,08 bodu a den uzavřel slabší o 0,84 procenta na hodnotě 10.030,11 bodu. Během dne ztrácel více než dvě procenta, většinu ztrát ale smazal. Podobně širší index Topix oslabil asi o jedno procento na 866,57 bodu.

Pro další vývoj indexu je podle analytiků klíčové, že Nikkei uzavřel nad klíčovou hranicí 10.000 bodů. K růstu mu notně pomáhá pokles kurzu jenu z posledních dnů. Vytrvalý růst jenu byl totiž v předchozích měsících hlavní příčinou toho, že japonská burza se nepřidala k růstu většiny ostatních trhů ve světě.

Severní Korea v úterý vypálila několik střel namířených na oblast sporné námořní hranice mezi KLDR a Jižní Koreou. Pchjongjang obvinil z rozpoutání incidentu svého jižního souseda, ten ale pohrozil, že pokud bude KLDR akci opakovat, Soul rázně odpoví.

Na devizových trzích euro smazalo část vysokých ztrát, které utrpělo na začátku týdne. Euro nejvíce reaguje na potíže v Evropě, kde se Irsko stalo druhou zemí eurozóny, která požádalo o zahraniční pomoc. Trh sice zpočátku dohodu vnímal pozitivně, pak ale převážily obavy, že po Řecku a Irsku by o pomoc mohlo později žádat Portugalsko.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,3405 USD, dolar k jenu zůstal bez větších změn na 83,20 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK