Pojištění portugalských a španělských dluhopisů je na rekordu

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. listopadu (ČTK) - Náklady na pojištění portugalských a španělských dluhopisů proti nesplacení dnes pokračují v silném růstu a v obou případech se dostaly na nový rekord. Zvolna se ale zvyšují i náklady na pojištění dluhopisů vlád dalších zemí v západní Evropě. Na rekordu se mimo jiné ocitly i náklady na pojištění dluhopisů belgických, i když jsou stále nižší než v případě Portugalska a Španělska.

"Na trh už pronikly obavy z nákazy, přestože se Irsko dohodlo na přijetí pomoci," řekl podle agentury Reuters analytik společnosti Markit Gavan Nolan. Markit vývoj nákladů sleduje a průběžně vyhodnocuje. Irská krize se tak podle analytika přenesla na další trhy v eurozóně.

Cena pětiletých úvěrových swapů, což je klíčový nástroj zajištění proti nesplacení dluhopisů, v případě portugalských papírů vystoupila až na 510 bodů. To znamená, že na pojištění investice v objemu deset milionů eur je třeba vynaložit 510.000 eur ročně. Portugalsko už tak skoro dohnalo Irsko, kde cena pojištění dnes vystoupila na 595 bodů.

Irsko v neděli požádalo eurozónu a Mezinárodní měnový fond o zahraniční pomoc. Ta byla zemi ještě týž den přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč). Agentura Standard & Poor's Irsku snížila hlavní rating na stupeň A z dosavadní známky AA minus.

V případě Španělska, které se rovněž potýká s vysokými dluhy a spekuluje se o něm jako o případném kandidátovi na zahraniční pomoc, cena pojištění vystoupila na 312 bodů. Přestože je to proti Portugalsku lepší výsledek, i tak je to nový rekord. Cena pojištění belgických státních dluhopisů je teď na 155 bodech, což je také rekord.

Úplně nejhůř z hlediska výše nákladů na pojištění státních dluhopisů je na tom v eurozóně Řecko. V jeho případě se cena pojištění už v úterý vyšplhala na 1000 bodů. Na pojištění investice deset milionů eur už je tak zapotřebí vynaložit celý jeden milion eur ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK