Koruna stagnuje k euru a k dolaru oslabila o 15 haléřů

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnovala k euru a dále oslabila vůči americké měně. Podle údajů serveru Patria Online byla po 11:00 na předchozím závěru na 24,68 Kč/EUR a k dolaru níže o 15 haléřů na 18,53 Kč/USD.

Podle analytika Patria Finance Tomáš Vlka má koruna vůči euru tendenci spíše k posilování a nadále prokazuje velice dobrou odolnost proti negativním zprávám ze světa.

Polský zlotý a maďarský forint jsou ve srovnání s korunou aktivnější. "Polská měna trochu opožděně zareagovala na komentář guvernéra NBP (Polské národní banky) a posílila. Vzápětí ale zisky vrací pod vlivem světových trhů. Forint tento týden kreslí téměř stejný graf jako zlotý a dnes dopoledne rovněž ztrácí po silnějším úvodu," doplnil.

Americký dolar vůči euru mírně posílil pod 1,33 USD/EUR.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's Ratings Services snížila rating dlouhodobých závazků Irska na stupeň A, zatímco dosud hodnotila závazky země známkou AA minus. "Agentura Moody´s snížením ratingu Irska zatím jen hrozila, S&P ho rovnou provedla a navíc ponechala negativní výhled. Portugalci dnes stávkují proti úsporným opatřením, což náladě na trzích rovněž nepřidá. Dluhový problém eurozóny tak zůstává v centru pozornosti, tlačí dolů euro i akcie a naopak vzhůru nadále míří rizikové prémie periferních zemí," dodal Vlk s tím, že ani nad očekávání lepší listopadová podnikatelská nálada v Německu situaci na trzích nezlepšila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK