Argentina žádá MMF o spolupráci na změně výpočtu inflace

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires/New York 24. listopadu (ČTK) - Argentina požádala Mezinárodní měnový fond (MMF) o spolupráci při rekonstrukci výpočtu míry inflace. Znamená to zásadní posun ve vztazích, protože země s fondem od roku 2006 prakticky nekomunikovala a vinila jej z problémů, do nichž se před lety dostala. Potíže Argentiny tehdy vedly až k tomu, že země začátkem roku 2002 vyhlásila státní bankrot.

Oznámení argentinské vlády je naprosto překvapivé, dosud nic nenasvědčovalo tomu, že by se vláda prezidentky Cristiny Fernándezové k něčemu takovému chystala. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service proto z New Yorku vzkázala, že pokud to Argentina myslí vážně, bude Moody's uvažovat o zvýšení jejího ratingu.

Argentinská vláda levého středu v posledních čtyřech letech měnovému fondu bránila provádět pravidelná roční hodnocení ekonomiky. Ař dosud totiž tvrdila, že doporučení, která fond Argentině zhruba před deseti lety dával, jsou hlavní příčinou devastující krize, do které se země dostala.

Když Argentina před téměř devíti lety vyhlašovala moratorium na splátky dluhu, což se de facto rovná státnímu bankrotu, nechala za sebou nesplacené závazky v objemu asi 100 miliard dolarů. Část už vrátila, stále jí ale zbývá vyrovnat zbytek.

Fernándezová minulý týden triumfálně oznamovala, že se jí podařilo přesvědčit takzvaný Pařížský klub věřitelů, aby přistoupil na vyjednávání o splátkách zbylého dluhu bez asistence MMF. Zpravidla totiž bývá takovým jednáním přítomen i měnový fond. Z původního dluhu má Buenos Aires ještě zaplatit asi 6,5 miliardy dolarů (skoro 119 miliard Kč).

"Cokoli povede k takovým ekonomickým datům, na která se bude trh moci spolehnout, bude pro úvěrový rating Argentiny velmi pozitivním vývojem. Nejdříve ale musíme vidět, že se to opravdu stalo," uvedl analytik agentury Moody's Gabriel Torres. Argentina má nyní od Moody's rating na stupni B3 a pokud jej agentura změní, nebude to hned.

Necelý rok před prezidentskými volbami v Argentině je právě inflace považována za Achillovu patu Fernándezové. Její oznámení lze proto chápat i tak, že se snaží vzít vítr z plachet opozici. Ta kritizuje vysoký růst cen i způsob, jak se inflace počítá. Soukromí ekonomové, politici i někteří statistici vládu obviňují, že inflaci od začátku roku 2007 z politických důvodů záměrně podhodnocuje. Nižší inflace totiž znamená také nižší splátky u těch dluhů, které jsou na inflaci vázány.

Statistický úřad INDEC nedávno oznámil, že míra inflace v Argentině v říjnu činila 11,1 procenta. Soukromé odhady jsou ale úplně jinde a většinou hovoří o inflaci kolem 25 procent ročně.

Část analytiků si myslí, že Fernándezová se bude snažit zmírnit vztahy, které s MMF vyostřil její manžel a tehdejší prezident Néstor Kirchner. Ten v říjnu nečekaně zemřel, do té doby se ale předpokládalo, že se bude příští rok znovu ucházet o prezidentský post.

Ministr hospodářství Amado Boudou řekl, že Argentina bude s MMF pracovat na obnově kredibility statistických dat. To je podle agentury Reuters jasná snaha dosavadní vztahy napravit, i když i Boudou je kritikem MMF. "Požádali jsme Mezinárodní měnový fond o technickou asistenci při konstrukci cenového indexu na národní úrovni a jeho uvedení do praxe," řekl ministr.

Boudou řekl, že statistická data v Argentině postrádají kvalitu. Takovému hodnocení se vláda až dosud vyhýbala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK