Valná hromada NWR schválila nabídku na převzetí Bogdanky

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 24. listopadu (ČTK) - Valná hromada těžební společnosti New World Resources (NWR) dnes schválila nabídku na převzetí polského uhelného podniku Bogdanka. Informoval o tom server Patria.cz. Valná hromada rovněž souhlasila s tím, že NWR může v budoucnu vydat až 15 procent nových akcií kvůli refinancování této transakce.

Nabídka NWR na převzetí většiny akcií Bogdanky vyprší 29. listopadu. Valná hromada podle Patrie schválila podmínky akvizice Bogdanky a pověřila představenstvo NWR realizací kroků, které dokončení akvizice umožňují.

NWR za jednu akcii Bogdanky nabídlo 100,75 zlotého (zhruba 622 Kč), celkem by tak za společnost zaplatilo 3,4 miliardy zlotých (asi 21,1 miliardy Kč). Vedení Bogdanky i její akcionáři ale před časem tuto nabídku odmítli jako příliš nízkou. Podle NWR je její nabídka dostatečná, různí představitelé společnosti dali už několikrát najevo, že ji měnit nebudou.

Bogdanka měla ve třetím čtvrtletí čistý zisk 85,5 milionu zlotých (asi 531 milionů Kč). Firma za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně.

Bogdanka dnes také zlepšila svou prognózu hospodaření pro letošní rok. Výhled zisku za celý rok 2010 zvýšila firma na 224 milionů zlotých z dosud odhadovaných 201 milionů zlotých. "Po prostudování našich ekonomicko-finančních výsledků za prvních deset měsíců letošního roku a technických faktorů společnost odhaduje, že vytěží větší objem uhlí, než bylo dříve plánováno," uvedli zástupci firmy na internetových stránkách.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Spojení s Bogdankou by z ní udělalo jednu z hlavních těžařských firem ve střední Evropě.

V NWR drží 63,7 procenta akcií společnost BXR Mining B.V., kterou nepřímo ovládá společnost RPG Partners Ltd. Tu vlastní podnikatel Zdeněk Bakala spolu s investiční společností Crossroads Capital Investments Inc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK