Výběrové řízení na prodej měřenek Oděvního podniku dnes začalo

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 24. listopadu (ČTK) - Dlouho očekávané výběrové řízení na prodej výroby na míru, poslední funkční části zkrachovalého prostějovského Oděvního podniku (OP), dnes začalo. ČTK informaci získala z insolvenčního rejstříku. Vítěz řízení by měl být znám na přelomu ledna a února. Podle odhadů zvláštního insolvenčního správce pro zpeněžování majetku OP Jiřího Kocvrlicha výnos z prodeje přesáhne 100 milionů korun. Z informací v insolvenčním rejstříku vyplývá, že pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů. Celkem žádají 2,15 miliardy korun.

Zvláštní insolvenční správce dnes vyhlásil celkem tři výběrová řízení, a to na prodej měřenek, bývalých poboček OP v Jeseníku a Konici a strojů a zařízení jesenické provozovny. Podle informací v insolvenčním rejstříku se zájemci o měřenky a zařízení jesenické provozovny musejí přihlásit do výběrového řízení nejpozději 10. prosince, v případě závodů v Jeseníku a Konici 17. prosince. Jediným kritériem pro hodnocení nabídek bude výše nabídnuté a garantované kupní ceny.

"Zájemci si budou moci vybrat formou jídelního lístku, co chtějí koupit, přičemž areály v Konici a Jeseníku a stroje z Jeseníku si koupit mohou. Ostatní, tedy měřenky a s nimi související věci včetně závazků z hlediska pracovně právních smluv, si koupit musí," řekl v úterý ČTK Kocvrlich.

Případný majitel výroby na míru se bude moci podle něj rozhodnout, zda měřenky zachová ve stávajících prostorách hlavního bývalého výrobního závodu OP v Prostějově, za které by platil nájem. Dalšími variantami jsou přesun měřenek do vlastních prostor či do provozoven v Konici nebo Jeseníku, které by si nový vlastník měřenek koupil.

Největší věřitel OP, kterým je Česká spořitelna, se způsobem prodeje formou jídelního lístku nesouhlasí. Je pro prodej celku. "Podmínky výběrového řízení tak, jak je zvláštní insolvenční správce předložil soudu, a jak je soud obratem schválil, nebyly odsouhlaseny zajištěným věřitelem. Jejich podmínky totiž neodpovídají pokynům zajištěného věřitele," uvedla mluvčí spořitelny Kristýna Havligerová.

Prodej dalších bývalých poboček OP, které fungovaly například v Uherském Hradišti, Uherském Ostrohu a Ostravě, by měl podle Kocvrlicha následovat v příštích měsících. "Prodej většiny nemovitostí mimo hlavní prostějovský areál by se měl uskutečnit v první polovině příštího roku. Otázky ohledně prodeje hlavního závodu, tedy to, zda se bude prodávat po částech či celý, by mohly být vyřešené do druhého čtvrtletí příštího roku," řekl Kocvrlich.

S prodejem drobnějšího majetku, jako jsou stojany, figuríny, pulty a další vybavení bývalých podnikových prodejen OP, správce začal na konci září. Ke konci listopadu by výtěžek z prodeje tohoto majetku mohl podle Kocvrlicha činit více než milion korun.

Oděvní podnik je od května v konkurzu. Firma už koncem srpna ukončila sériovou výrobu. Na začátku září podnik zaměstnával 490 lidí. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK